Vizita la spital

Vizita la spital

Posted by Flavius | 8 iunie 2017 | Eticheta
vizita_spital

Nimeni nu apreciaza spitalele si stim cu totii ca spitalele nu sunt tocmai locul privilegiat pentru o intalnire. Din acest motiv, vizitarea unei persoane la spital, necesita o planificare si o atentie deosebita, in special daca este vorba despre o boala/suferinta serioasa.

Iata cateva sfaturi despre care trebuie sa tii cont:

 • Verifica programul de vizite al spitalului. Unele spitale au un program flexibil, altele sunt stricte in privinta vizitelor.
 • Evita vizita daca ai gripa sau orice boala contagioasa. Atat persoana vizitata, cat si ceilalti pacienti sunt extrem de vulnerabili (imunitate scazuta) si risti sa faci mai mult rau decat bine.
 • Imbraca-te adecvat. Chiar daca vizitezi pe cineva la spital, ramane totusi o vizita.
 • Nu te parfuma si nu folosi after shave. Mirosurile pot fi percepute mai puternic si pot cauza greturi sau dureri de cap.
 • Nu te aseza pe marginea patului daca nu ai fost invitat de catre pacient. Chiar daca doresti sa-ti arati ingrijorarea, nu uita ca patul face parte din spatiul personal.
 • Stai intr-o pozitie care iti permite sa fii vazut si auzit cu usurinta, de preferinta aproape perpendicular cu patul. Astfel, pacientul nu va fi nevoit sa stea intr-o pozitie inconfortabila (adesea) pentru a te privi.
 • Fii discret. Nu uita cine asculta. Daca nu este o camera personala, ceilalti pacienti aud discutiile. Din acest motiv, fa-te auzit de catre cel caruia i te adresezi insa incearca sa o faci cu discretie. Dealtfel, printr-o voce ridicata ii deranjezi pe ceilalti pacienti.
 • Nu discuta detalii medicale cu doctorul daca pacientul este prezent.
 • Asigura-te ca vizita este scurta (15 minute, maxim 30 minute) si optimista. Chiar daca pacientul ar dori sa stai ore in sir, nu uita ca acesta are nevoie de odihna. Uneori mai poate primi si alte vizite, ceea ce este obositor.
 • Ofera-ti serviciile, intreaba ce i-ar face placere sa-i aduci data viitoare (asigura-te ca ai acceptul doctorului), „transmite-i” mesajele si cerintele persoanelor implicate (doctor, prieteni, familie, etc).
 • Daca esti un prieten si membrii familiei sunt prezenti, scurteaza-ti vizita pentru a permite un moment de intimitate intre pacient si familia acestuia. Ofera-i cadoul (daca este cazul), ureaza-i „insanatosire grabnica” si daca nu esti rugat sa mai ramai, spune ca „esti bucuros ca i-ai intalnit ” si pleaca.
 • Daca doi sau mai multi vizitatori sunt prezenti, stati de aceeasi parte a patului pentru a evita ca pacientul sa aibe senzatia ca se uita la un meci de ping-pong.
 • Inainte da a-i duce mancare, asigura-te ca pacientul nu are un regim alimentar impus de starea de sanatate.

Ce cadou duci cand vizitezi o persoana la spital?

Raspunsul este dat de severitatea cazul si de durata spitalizarii. Florile sunt o solutie buna in majoritatea cazurilor (asigura-te ca pacientul dar si ceilalti din camera nu sunt alergici la polen). Alege marimea buchetului de flori tinand cont de spatiul necesar stocarii acestora si ar fi bine ca florile sa fie insotite si de o vaza de flori. Florile la ghiveci sunt o solutie eficienta deoarece dureaza mai mult si pot fi luate acasa de catre pacient. Evita totusi florile puternic mirositoare deoarece pot avea acelasi efect precum parfumul personal.

In cazul in care se strang mai multe buchete, asigura-te ca acestea sunt indepartate (la externare) de catre altcineva decat pacientul.

Ciocolata este printre cadourile preferate iar din motive de igiena, sugerez ciocolatele impachetate individual. Alte cadouri pot fi ziare, reviste, carti sau instrumente audio. Daca spitalizarea este de lunga durata, pijamale, prosoape, lenjeria de pat sau alte obiecte pentru igiena personala, vor fi foarte apreciate. Desi nu poate fi considerat cadou, un tablou adus de acasa sau un obiect preferat va reconforta pacientul.

Sejurul la spital este o experienta intesa de izolare si din acest motiv, cele mai apreciate cadouri sunt stirile despre familie si prieteni. Fii pozitiv. Indiferent de cat esti de ingrijorat despre starea pacientului, radiaza de optimism, poarta discutii pozitive, evita orice discutie de genul stirilor de la ora cinci. La urma urmei, vizitezi pe cineva la spital pentru a-l ajuta fizic si mental prin energia pozitiva.

 

Tags

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Articole similare

majordom-masa
Servetul de masa nu este ceva nou, el fiind mentionat in scrieri vechi care provin din Grecia antica, Imperiul Roman sau China. Servetul a fost atat de apreciat incat a...
bune-maniere-masa-restaurant
In „Codul bunelor maniere la restaurant” am vorbit despre cateva reguli de baza care trebuiesc respectate atunci cand iesim la restaurant insa atunci cand soseste timpul pentru a comanda, o...
eticheta-restaurant
Daca nu ai acasa un bucatar, majordom si femeie de menaj, te poti bucura de aceste servicii la un restaurant. Indiferent daca este vorba de o ocazie speciala la un...