Rolul si folosirea unui servet la masa

Rolul si folosirea unui servet la masa

Posted by Flavius | 29 mai 2017 | Eticheta
majordom-masa

Servetul de masa nu este ceva nou, el fiind mentionat in scrieri vechi care provin din Grecia antica, Imperiul Roman sau China. Servetul a fost atat de apreciat incat a avut epoca sa de aur intre 1600-1700 in Franta.

Pentru evitarea confuziilor, reamintesc faptul ca servetul este bucata de panza sau alt material care este folosita pentru stergerea gurii. Acesta il vei gasi fie pe farfurie, fie in partea stanga a acesteia. A nu se confunda cu servetelul (de hartie).

Odata asezat la masa, primul lucru este sa asezi servetul in poala. Acesta va fi impaturit „in doua” si va fi asezat in poala cu partea deschisa inspre tine. La unele restaurante, ospatarul va face aceasta pentru tine.

Atat la restaurant cat si la o masa formala, trebuie sa-ti asezi servetul in poala de indata ce te asezi pentru ca altfel serviciul nu va incepe. Este un semnal care spune ca esti pregatit pentru a lua masa. Imagineaza-ti ca esti invitat la o cina formala, te asezi si dupa ce toti participantii si-au asezat servetelul in poala, tu inca admiri decorul mesei. Dupa cateva minute toti se vor holba la tine asteptand sa faci la fel pentru a permite ospatarului (majordomului la case private) sa inceapa serviciul.

Daca in timpul mesei trebuie sa parasesti masa pentru cateva momente, impatureste servetul pentru a ascunde petele si aseaza-l pe spatarul scaunului. Uneori, cand te vei intoarce, vei gasi un servet nou deoarece acesta a fost schimbat de catre ospatar. Odata ce ai terminat masa, impatureste-l si aseaza-l in partea stanga a farfuriei.

Cum folosesti servetul?

Servetul nu se va folosi pentru stergerea tacamurilor sau orice altceva, decat pentru „stegerea” gurii. Pentru a face aceasta, se ridica cu amandoua maini (pastrandu-i forma impaturita in doua cu deschiderea inspre tine) si iti vei tampona usor buzele si/sau coltul gurii (pe interior pentru a evita patarea pantalonilor/rochiei si pentru a masca petele). Este un gest care se efectueaza cu eleganta – nu te stergi cu un prosop.

Desi multe persoane isi „agata” servetul de gat, asa ceva nu se face, decat daca este vorba despre un bebelus.

folosire-servet

Cand folosesti servetul?

Atnci cand ai „resturi” de mancare pe buze sau in jurul lor. Pentru un plus de finete, foloseste-l de fiecare data inainte de a bea ceva; astfel nu vor ramane urme de grasimi sau ruj pe pahar.

Ce forma si culoare?

Exista nenumarate feluri de a impaturi servetul iar daca doresti sa-ti impresionezi invitatii atunci cand ii inviti la o cina, trebuie doar sa cauti pe Youtube „napkin folding” si vei gasi o sumedenie de tutoriale.

Indiferent daca are o forma anume, acesta va trebui calcat in prealabil. Aceasta ajuta atat pentru impaturire, cat si pentru aspectul elegant sau igienic. La marile restaurante vei gasi un servet simplu, rulat, prezentat cu un inel. Acest model este preferat deoarece este considerat mai igienic (deoarece este atins de putine ori) si mai rapid (economiseste timp).

In general, servetul este alb dar poate fi de alta culoare in functie de tema mesei, fiind astfel si un obiect de decor. In cazul in care ceilalti invitati la masa au servete albe iar al tau este schimbat cu unul negru, nu te speria. Este doar pentru a evita ca fibrele acestuia se vor lipi de pantalonii sau rochia ta neagra.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Articole similare

vizita_spital
Nimeni nu apreciaza spitalele si stim cu totii ca spitalele nu sunt tocmai locul privilegiat pentru o intalnire. Din acest motiv, vizitarea unei persoane la spital, necesita o planificare si...
bune-maniere-masa-restaurant
In „Codul bunelor maniere la restaurant” am vorbit despre cateva reguli de baza care trebuiesc respectate atunci cand iesim la restaurant insa atunci cand soseste timpul pentru a comanda, o...
eticheta-restaurant
Daca nu ai acasa un bucatar, majordom si femeie de menaj, te poti bucura de aceste servicii la un restaurant. Indiferent daca este vorba de o ocazie speciala la un...