Importanta culorilor hainelor barbatesti in functie de trasaturile chipului

Importanta culorilor hainelor barbatesti in functie de trasaturile chipului

Posted by Flavius | 27 aprilie 2017 | Moda
barbat-elegant-hugo-boss

Un proverb spune ca nu haina il face pe om insa daca pui pret pe imagine, uita aceasta zicala si nu subestima importanta a ceea ce te inveleste. Pana la urma, doar o mica parte din tine este neacoperita: capul si mainile. Restul este cea mai mare parte din tine si nu poate trece neobservata iar scopul este acela de a starni interesul privitorului asupra persoanei care este in interiorul hainelor.

Tipul dar in special culorile hainelor vor face diferenta intre un trecator neobservat si un barbat cu stil. Imaginea unei persoane constituie cea mai importanta parte a comunicarii acesteia cu lumea din jur. Pana la urma, comunicarea vizuala reprezinta 55% din total, cea verbala reprezinta 38% iar cea verbala doar 7%.

Deoarece stim toti ca prima impresie conteaza si este nevoie de o munca de titan pentru a o schimba, avem tot interesul sa fim catalogati intr-o nota pozitiva. Cel care ne priveste pentru prima data are nevoie de 6-8 secunde pentru a-si face prima impresie si 20-30 secunde pentru a trage prima concluzie.

Unul dintre cele mai importante roluri ale modei masculine – dar si cel mai putin cunoscute – este acela de a escorta privirea celor din jur inspre chipul barbatului.

Gandeste-te la chipul barbatului ca fiind un tablou iar hainele, rama acestuia. Bineinteles, un tablou de valoare va avea o rama de valoare si chiar daca aceasta rama trebuie sa fie una frumoasa, scopul acesteia este sa conduca imaginea privitorului inspre continutul operei de arta.

Aici intervine unul dintre cele doua componente fundamentale ale modei masculine – culoarea. Aceasta influentiaza prima impresie mai mult decat oricare alt element al tinutei si poate creea o legatura emotionala intre observator si haina sau persoana observata.

Legatura dintre culoarea imbracamintelor si chipul barbatului reprezinta fundatia unei imagini elegante deoarece spre deosebire de femei, chipul barbatului este partea cea mai vizibila si expresiva a corpului.

Un chip inconjurat de nuante care il pun in valoare nu va trece neobservat si poate provoca reactii imediate. Spre deosebire de femei, barbatul nu se poate folosi de artificii precum machiajul, de aceea barbatul trebuie sa invete sa aleaga culorile potrivite nu doar pentru frumusete dar in special pentru a-si pune in valoare chipul si expresivitatea acestuia in procesul de comunicare.

Desi au fost facute o multitudine de studii despre efectele culorilor asupra bataii inimii sau cadenta respiratiei, s-a vorbit foarte putin despre schimbarea aparentei barbatului prin intermediul culorilor hainelor.

Deoarece imbracamintea trebuie sa ghideze privirile inspre fata barbatului, se impune un echilibru intre culorile folosite si fizionomia fetei. Prea mult sau prea putin inseamna deturnarea atentiei, implicit o prezenta ingognito.

Pentru o comunicare efectiva trebuiesc cunoscute doua tehnici pentru alegerea culorilor:

  • legatura dintre chip si nivelul general de contrast al culorilor tinutei
  • punerea in valoare a chipului prin folosirea pigmentilor naturali in culorile hainelor

Contrastul dintre chip si culorile tinutei

Fiecare barbat este caracterizat de doua elemente importante: nuanta pielii si culoarea parului. Culorile hainelor trebuie sa fie in acelasi grad de contrast precum contrastul dintre par si piele.

Desi fizionomia barbatului este una foarte complexa in materie de culoare a parului si a pielii, putem distinge doua modele de baza: in contrast sau neutru. Daca esti brunet si ai pielea alba te incadrezi in categoria de contrast. Daca esti blond si ai pielea alba, faci parte din categoria neutru. Indivizii care se incadreaza in categoria de contrast sunt mult mai numerosi decat ceilalti.

Un barbat cu un contrast puternic (ex: piele alba, par negru) trebuie sa combine haine de culori diferite care sa contrasteaza intre ele. In schimb, daca foloseste nuante apropiate, acestea vor crea un look dramatic.

Barbatul cu piele alba si par blond are un profil neutru, fara un contrast intre aceste nuante si va alege haine de nuante apropiate. Daca va folosi haine in contrast, toata atentia va fi asupra hainelor sau va arata chiar ridicol. Profilul “neutru” necesita o atentie mult mai mare in alegerea imbracamintelor decat cel “in contrast”, care are o paleta mult mai mare de alegeri si care isi poate permite chiar sa greseasca.

Transpune tonalitatea fetei in haine

moda-barbatiAceasta regula vine sa completeze si sa adauge un plus de stil primei reguli. Dupa cum am spus, culoarea parului si pigmentatia pielii sunt cei mai importanti indicatori ai tabloului barbatului. In imaginea alaturata, barbatul (profil neutru) a ales o camasa alba care se potriveste cu nuanta parului si o vesta care reproduce pigmentatia pielii. Atentia este imediat dirijata catre fata acestuia.

In imaginea alaturata, nuanta caramizie a pielii se potriveste perfect cu cravata rosie. Probabil ca ai auzit adesea ceva de genul “camasa iti pune in valoare ochii”. Intr-adevar, culoarea ochilor sunt al treilea indicator al fetei, dupa culoarea parului si a pielii. Pentru a-i pune in valoare, alege o camasa, vesta sau cravata cu tenta albastrie.

chris_pine_navy_bluechris_pine_grey_suitIn imaginea alaturata (stanga) se poate observa cu usurinta cum starul din filmul Star Trek, Chris Pine este pus in valoare de culorile costumului si a camasii (nuante albastre) si cravata portocalie care adauga contrastul necesar fizionomiei sale de gen “in contrast”. Diferenta fata de poza a doua a aceluiasi actor vorbeste de la sine. In cea de-a doua poza, actorul are o tinuta potrivita unui profil “neutru”, oferindu-i un look monoton.

Acesta este un exemplu foarte bun pentru a explica de ce culorile sunt importante in functie de fizionomia barbatului, mai precis de nivelul de contrast intre culoarea parului si pigmentatia tenului.

esarfa_barbatAlta trasatura speciala a fetei poate fi bronzul sau obrajii rosii. Pentru a ne folosi de aceste trasaturi, cel mai usor este sa ne jucam cu culorile in asa fel incat sa le aducem cat mai aproape de chip: esarfa, fular, cravata sau o camasa sport.

Barbatii care fac parte din categoria „in contrast” pot fi catalogati in doua subcategorii: contrast ridicat (precum Chris Pine sau in general asiaticii) sau contrast mediu.

Un caz particular il constituie tipul afro-american deoarece indiferent de pigmentatia pieleii (inchis sau deschis), nu exista un contrast intre culoarea parului si cea a pieleii, ceea ce il claseaza in categoria profilului „neutru”. Totusi, atunci cand o camasa alba sau tricou alb este purtat, rezultatul este de un contrast uimitor.

tyson_beckford_for_ralph_laurenModelul Tyson Beckford ca orice afro-american se gaseste in logica tipului neutru insa ei voi fi mereu imbracati dupa regulile tipului de contrast ridicat.

Fotografiat pentru Ralph Lauren, Tyson Backford poarta o camasa alba care face separatia intre chip si costum, ambele inchise la culoare. Rezultatul este un chip radiant care atrage privirile.

Culoarea neagra este imediat pusa in valoare de orice culori deschise. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem impresia ca persoanele afro-americane au dintii perfect albi.

In fotografia de mai jos, modelul face parte din categoria de contrast mediu, avand un ten deschis spre deoasebire de Tyson Beckford. Camasa alba creeaza delimitarea intre nuantele inchise ale costumului si a pielii iar cravata este cireasa de pe tort, aducand un contrast chiar mai puternic.

navy-blue-suite

Citeste si: Cum trebuie sa fie un sacou perfect si care este importanta proportiilor?

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Articole similare

cum_trebuie_sa_fie_sacou
Afla cum sa alegi un sacou in functie de fizicul tau Un barbat educat trebuie sa cunoasca cele doua elemente fundamentale ale modei masculine: culoare si proportie. Daca ai citit...
business_casual
In perioada 1970-2000 barbatii au cheltuit mai multi bani pe haine decat in oricare alta perioada a istoriei moderne iar moda masculina a cunoscut o adevarata revolutie. Designerii au devenit...