Cum faci o comanda si cum esti servit la restaurant?

Cum faci o comanda si cum esti servit la restaurant?

Posted by Flavius | 27 mai 2017 | Eticheta
bune-maniere-masa-restaurant

In „Codul bunelor maniere la restaurant” am vorbit despre cateva reguli de baza care trebuiesc respectate atunci cand iesim la restaurant insa atunci cand soseste timpul pentru a comanda, o serie de intrebari se ridica. In acest articol voi incerca sa raspund la intrebari precum ce, cand, cum si de ce.

Uneori meniul este atat de amplu incat ai impresia ca nu vei putea sa te hotarasti inainte de sosirea diminetii. Chiar si asa, trebuie sa iei o hotarare la fel de repede precum ceilalti participanti. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta:

  • Daca tu sau ceilalti invitati nu s-au decis asupra alegerii, spune-i ospaturului ca ai nevoie de inca X minute pentru a te decide. Astfel, ospatarul nu va fi retinut si va putea oferi serviciul altor mese.
  • Un meniu inchis este un semnal care spune ca esti pregatit sa comanzi. Daca continui sa rasfoiesti meniul atunci cand te-ai decis, ospatarul va crede ca nu esti hotarat si va intarzia sa vina sa ia comanda.
  • Daca doresti note de plata separate, este bine sa ii spui ospatarului inainte de a face prima comanda. Unele restaurante nu accepta note separate, mai ales daca este vorba de mai mult de doua.
  • Daca doresti note separate, cei care platesc impreuna trebuie sa comande impreuna.

Cum comanzi bauturi?

Gazda poate lua initiativa sa intrebe invitatii ce bauturi doresc sa comande inainte de sosirea mancarii. In cazul in care nu au sosit toti invitatii pana cand ospatarul vine sa ia comanda, nu este gresit sa comanzi bauturile. Ultimii veniti vor comanda ulterior.

Cum comanzi mancarea?

In unele restaurante se practica „specialitatea casei” sau „meniul zilei” iar atunci cand intrebi ospatarul despre acestea (sau recomanda el), este bine sa intrebi si pretul pentru a evita surprize neplacute la final. Deasemenea, este in regula sa intrebi despre ce contine, provenienta ingredientelor sau modalitatea de preparare. Astfel, vei putea sa-ti personalizezi alegerea prin preferinte personale.

In cazul unei cine formale sau de afaceri, evita sa comanzi feluri „dificile” precum homar, crab in cochilie sau peste cu oase deoarece vei fi mai concentrat asupra mancarii decat asupra discutiei. In aceeasi ordine de idei, daca esti invitat de catre seful tau la masa, se presupune ca va plati el si din acest motiv, nu trebuie sa comanzi mancaruri sau bauturi mai scumpe decat el. Totusi, daca este vorba despre restaurant, este pentru a manca, deci evita sa comanzi doar un suc.

Despre cum se mananca anumite feluri de mancare, voi vorbi in alte articole.

Trebuie sa comanzi acelasi numar de feluri?

Nu, nu esti obligat sa comanzi acelasi numar de feluri. Daca doresti doar un aperitiv si este felul principal, ar fi bine sa-i ceri ospatarului sa-l aduca in acelasi timp cu felul principal pentru ceilalti participanti.

Poti imparti mancarea?

Daca esti familiarizat cu restaurantul si un anumit fel este copios, poti cere ospatarului sa-l imparta pentru doua persoane. Astfel, acesta va fi impartit la bucatarie, inainte de a fi servit la masa. Nu te servi din alta farfurie decat a ta!

Cum comanzi vinul?

Vinul este cel care acompaniaza mancarea (in majoritatea cazurilor – cu exceptia vinurilor rare, cand este invers) si din acest motiv, alegerea vinului se face dupa ce ai ales mancarea. Astfel, vei alege un vin care se potriveste cel mai bine cu felurile de mancare, vei intreba invitatii ce preferinte au sau vei asculta sfatul somelierului.

Tinand cont de gama exceptionala a vinurilor prezente astazi pe piata, vechea „regula” care spune ca vinul rosu este pentru carne iar vinul alb pentru peste si fructe de mare, este demodata si nu va mai fi luata in considerare.

In cazul unei mese speciale, fiecare isi poate comanda vinul preferat dar o alternativa foarte buna este vinul la pahar. In acest sens, fiecare isi poate comanda (sau urma recomandarea ospaturului ori a somelierului) vinul care va fi servit la pahar.

In cazul unei sticle pentru toti invitatii, ospatarul va aduce sticla (nedeschisa) si o va prezenta gazdei. Acesta, va prezenta sticla astfel incat eticheta sa fie vizibila gazdei tocmai pentru a se asigura ca este exact ceea ce a comandat. Odata ce ai constatat ca este ceea ce doresti, faci un semn discret sau ii spui sa o deschida.

Ospatarul va deschide sticla si va turna putin vin in paharul gazdei (cel care comanda si in general cel care plateste). In acest moment, vei ridica paharul, vei roti paharul usor de cateva ori pentru eliberarea aromelor vinului, il vei mirosi. In cazul in care mirosul este unul „anormal”, de „ranced”, „dop” sau „carton ud”,  ii vei spune ospatarului. In cazul in care mirosul nu este „anormal”, vei gusta vinul.

Atunci cand mirosul este unul „anormal”, acesta este un semn ca si gustul este „anormal” deoarece bacteria care a contaminat dopul, va contamina si vinul. Trebuie stiut ca aceasta bacterie nu este periculoasa pentru sanatate, doar depreciaza calitatea vinului si se datoreaza procesului de imbuteliere si stocare.

Daca dupa miros si degustare, vinul corespunde asteptarilor, confirma ospatarului. Acesta probabil iti va oferi dopul pe care il vei aseza pe platoul de serviciu (Nu este nevoie sa il mirosi, deoarece ai mirosit si gustat vinul) si apoi va servi invitatii iar gazda va fi ultima persoana servita.

In cazul in care unul dintre invitati nu doreste vin, acesta va pune mana deasupra paharului si va spune „Nu, multumesc”. Atunci cand asezi mana deasupra paharului, nu este nevoie sa il atingi. Este un gest simplu, discret, elegant.

Cat vin torni in pahar?

Odata ce toata lumea a fost servita de catre ospatar, acesta se va intoarce sa reumple paharele goale insa in momentul cand un pahar trebuie umplut, gazda va face asta daca ii este la indemana, fara sa faca turul mesei. Paharul de vin se umple pana la nivelul cel mai lat al acestuia, care se afla deobicei in apropierea mijlocului paharului. De ce pana la nivelul cel mai lat? Pentru a permite vinului „sa respire”, astfel sa ofere ce are mai bun atunci cand e vorba despre miros si gust.

Cum ti se serveste mancarea si bauturile?

Exista mai multe feluri de „serviciu” pe care le voi explica in alt articol insa aici ne vom referi la serviciul de restaurant. Astfel, mancarea va fi servita din partea stanga, iar bauturile din partea dreapta (deoarece paharele se afla in partea dreapta a farfuriei de serviciu). In general, farfuriile vor fi pregatite in bucatarie dar unele preparate precum cele „flambate” de exemplu, vor fi pregatite la masa deoarece face parte din experienta. Alt tip de serviciu intalnit in restaurante este cel „familial”, in care ospatarul aseaza platourile in mijlocul mesei iar invitatii se servesc singuri. Acest gen de serviciu este intalnit cu preponderenta in restaurantele chinezesti.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Articole similare

vizita_spital
Nimeni nu apreciaza spitalele si stim cu totii ca spitalele nu sunt tocmai locul privilegiat pentru o intalnire. Din acest motiv, vizitarea unei persoane la spital, necesita o planificare si...
majordom-masa
Servetul de masa nu este ceva nou, el fiind mentionat in scrieri vechi care provin din Grecia antica, Imperiul Roman sau China. Servetul a fost atat de apreciat incat a...
eticheta-restaurant
Daca nu ai acasa un bucatar, majordom si femeie de menaj, te poti bucura de aceste servicii la un restaurant. Indiferent daca este vorba de o ocazie speciala la un...