Codul bunelor maniere la restaurant

Codul bunelor maniere la restaurant

Posted by Flavius | 25 mai 2017 | Eticheta
eticheta-restaurant

Daca nu ai acasa un bucatar, majordom si femeie de menaj, te poti bucura de aceste servicii la un restaurant. Indiferent daca este vorba de o ocazie speciala la un restaurant de lux, un pranz de afaceri, o cina romantica, o iesire intre prieteni la un bistro sau o iesire in familie, tuturor ne place sa mancam in oras.

Spre deosebire de eticheta pentru a fi o gazda perfecta acasa, atunci cand luam masa in oras, alt set de reguli trebuie luate in considerare pentru ca nu ne rezumam doar la a tine corect furculita si cutitul. Cu cat este restaurantul este mai formal, cu atat mai mult ne putem simti intimidati iar atunci cand tu esti gazda, presiunea este si mai importanta.

Cu toate acestea, te poti folosi de o masa de afaceri la un restaurant pentru o comunicare personala, ceea ce te va ajuta pentru crearea unei imagini personale pozitive si implicit, castigarea unui contract.

A face sau a nu face rezervare…

Bineinteles, nu este nevoie de rezervare pentru pizzeria de la coltul strazii sau pentru un restaurant de tip fast food insa atunci cand doresti sa iei masa la un restaurant formal sau celebru (din tara sau din strainatate), trebuie sa faci o rezervare din timp. Indiferent de bogatie, daca nu esti vre-un rege, sansele sa obtii o masa in ultimul minut sunt minime, chiar daca doresti sa oferi un bacsis de mii de euro pentru o masa.

Daca esti un client fidel, probabil cunosti foarte bine restaurantul insa daca nu esti familiarizat, trebuie sa iei anumite lucruri in calcul si sa ai raspunsul pentru urmatoarele intrebari:

  • Care este modalitatea preferata de catre restaurant pentru rezervari? (Email sau telefon)
  • Care este specificul restaurantului? Probabil nu doresti sa inviti pe cineva la un restaurant cu specific „fructe de mare” daca oaspetele nu apreciaza acest gen de bucatarie.
  • Exista un cod vestimentar? Majoritatea restaurantelor de lux impun un cod vestimentar business sau smart casual si nu este o idee prea buna sa te prezinti in tricou.
  • Vei fi acceptat daca nu sunt prezenti toti invitatii? Trebuie sa stii ca indiferent daca este vorba de un restaurant sau o cina formala la resedinta cuiva, prezenta tuturor persoanelor asteptate este imperativa pentru simplul fapt ca lipsa unei persoane schimba in ultimul moment tot planingul.
  • Exista o taxa pentru grupuri mari? Daca grupul este mare, restaurantul poate numi chelneri doar pentru acest grup, cea ce inseamna si cheltuieli mai mari pentru prestatorul de servicii.
  • Care este regulamentul pentru anularea rezervarii? Cu cat timp inainte se poate anula rezervarea fara o taxa?
  • Restaurantul detine o parcare privata sau unde se afla cea mai apropiata parcare?

Unele restaurante te vor telefona cu o zi inainte sau doua pentru confirmarea rezervarii. Indiferent de motivele pentru care doresti sa anulezi o rezervare, trebuie sa instiintezi restaurantul cat mai devreme posibil.

Sosirea la restaurant

Deoarece ne referim la un restaurant de lux, acesta poate avea o locatie individuala sau poate face parte dintr-un hotel de lux. Din acest motiv, prima persoana intalnita este valetul care iti va da primele indicatii si se va ocupa de parcarea masinii.

Citeste si Ghidul de eticheta privind bacsisul

Inainte de a intra in restaurant, nu uita sa-ti inchizi telefonul. Daca exista posibilitatea sa primesti un telefon important, asigura-te ca telefon este in mod „silentios” sau „pe vibratii”. Este foarte nepoliticos sa-ti sune telefonul (ca sa nu mai vorbim daca raspunzi la telefon), atat pentru ceilalti oaspeti din restaurant, cat si pentru invitatii tai.

La intrarea in restaurant vei fi intampinat de catre seful de sala (maître d’hotel). Zambeste, spune buna ziua/seara; daca ai facut o rezervare in prealabil, spune „Avem o rezervare pe numele…” iar daca nu ai facut o rezervare, spune „Am dori o masa pentru X persoane, va rog”.

Daca restaurantul detine o garderoba, este preferabil sa lasati toate obiectele (umbrela, bagaj, alte obiecte) cu exceptia celor necesare unei intalniri de afaceri. Orice geaca sau vesta pe care nu doresti sa o pastrezi in timpul mesei, trebuie sa ramana la garderoba. Spatarul scaunului nu este nicidecum un cuier. Femeile vor pastra insa poseta, iar in momentul cand se va aseza pe scaun, aceasta va fi pastrata pe sol, langa picioarele scaunului. Poseta nu se aseaza niciodata pe masa.

Fii la timp. Indiferent de situatie, trebuie sa fii la timp, cu atat mai mult daca esti gazda. Ia in calcul traficul si alti factori care ar putea sa te impiedice sa fii la timp. Poti astepta invitatii la intrarea, intr-un colt retras insa daca acestia intarzie, poti intra in restaurant si ii vei reaminti sefului de sala ca mai astepti persoane. Daca nu ai facut rezervare insa observi ca restaurantul se aglomereaza rapid, intri in restaurant si ocupi o masa indicata de catre seful de sala (pe baza numarului de invitati).

La intrarea in restaurant, femeia urmeaza seful de sala iar barbatul se afla in urma ei. Daca este un grup cu mai multe cupluri, femeile vor fi inaintea barbatilor. Poti cere o anumita masa iar seful de sala nu va refuza cererea daca acestea nu a fost rezervata deja. In cazul unui refuz din partea sefului de sala, nu are rost sa te certi cu acesta deoarece sansele pentru o schimbare sunt minime. Dealtfel, nu trebuie sa atragi atentia celorlalti oaspeti sub nici o forma. Indiferent de situatie, orice discutie se poarta cat mai discret si calm posibil; altfel, vei fi catalogat negativ (indiferent de cine te crezi).

Unde ne asezam?

In majoritatea restaurantelor, seful de sala sau ospatarul iti va indica masa oferita. Odata ajuns la masa (in rol de gazda), vei indica locurile pentru invitati. Daca esti invitat, vei astepta ca si gazda sa-ti indice locul sau vei cere permisiunea sa te asezi pe locul ales. Indiferent daca esti gazda sau invitat, odata ajuns la masa, este foarte frumos si apreciabil sa tragi scaunul doamnei de langa tine pentru a o ajuta sa se aseze. Astfel , ridici scaunul si il tragi usor pentru a permite doamnei sa se aseze in fata scaunuli si apoi il impingi uso pana cand acesta atinge spatele genunchilor doamnei, moment in care se va aseza natural.

Atunci cand sunt cupluri mixte (barbat-femeie), acestea se vor aseza alternativ: femeia la dreapta barbatului. Daca este o braserie unde masa dispune de scaune clasice si de bancheta, femeile vor lua loc pe bancheta, iar barbatii pe scaune.

Atunci cand gazda este insotita de catre sotie/partera, acestea se vor aseza pe laturile opuse ale mesei (fata in fata) iar daca vor fi acompaniati de un cuplu de onoare, barbatul se va aseza la dreapta femeii (gazda) iar femeia se va aseza la dreapta barbatului (gazda).

Cum ne asezam? Ca regula, intram prin partea stanga si ne ridicam prin partea dreapta?

Ce vei gasi pe masa?

La restaurantele formale vei gasi anumite lucruri pe masa. Aranjamentul individual al fiecarei persoane il voi numi place setting. Astfel, place setting-ul va fi format dintr-o farfurie de serviciu (Este cea mai mare farfurie si are doar scopul de a suporta urmatoarele farfurii care vor fi asezate peste ea), pahar de apa si un pahar de vin (universal). La cele mai renumite restaurante vei gasi un pahar de vin alb, urmat de unul pentru vin rosu. Uneori un pahar de sampanie este asezat pentru a acompania desertul. Servetulva fi asezat fie direct pe farfuria de serviciu, fie in stanga acesteia.

eticheta-restaurant

In partea stanga-sus a farfuriei de serviciu puteti gasi farfuria pentru paine. Cu exceptia ocaziilor speciale cand meniul este deja stabilit din timp, vei gasi maxim doua seturi de furculite si cutite. Furculitele sunt asezate in staanga farfuriei iar cutitele in dreapta.

Despre aranjamentul mesei voi vorbi exclusiv intr-un articol dedicat acestui subiect deoarece este un subiect destul de complex.

Relatia cu ospatarul

O masa reusita la restaurant se datoreaza in mare parte ospatarului iar felul in care comunici cu acesta va influenta rezultatul final. In general, un ospatar cizelat se va prezenta atunci cand soseste la masa insa chiar daca nu o face, trebuie sa tratezi ospatural cu respect deoarece nu iti este inferior si nici nu este un robot iar daca il vei trata ca atare, vei da dovada de snobism, nu de superioritate.

Probabil ca ma voi repeta in ceea ce priveste comunicarea (mai multe articole) insa consider ca este necesar deoarece in Romania, respectul este adesea perceput ca un semn de slabiciune, de inferioritate. In realitate, este un semnal de educatie, finete si stil.

Pentru a chema ospatarul cel mai bine este sa-i intersectezi privirea iar daca se afla la o distanta mai mare, ridica mana pana la nivelul capului. Daca ospatarul nu se afla la o distanta prea mare insa nu este atent, poti striga discret „ospatar”, „domnule” sau „domnisoara/doamna”. In niciun caz nu atrage atentia asupra mesei tale pocnind din degete sau strigand ca in codru.

Din discutia cu ospatarul nu trebuie sa lipseasca „buna ziua/seara” atunci cand acesta soseste la masa, dar nici „va rog” atunci cand faci o cerere. Ca si gazda, te vei asigura ca toti cei prezenti la masa sunt pregatiti sa comande si atunci vei comanda.

Tags

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Articole similare

vizita_spital
Nimeni nu apreciaza spitalele si stim cu totii ca spitalele nu sunt tocmai locul privilegiat pentru o intalnire. Din acest motiv, vizitarea unei persoane la spital, necesita o planificare si...
majordom-masa
Servetul de masa nu este ceva nou, el fiind mentionat in scrieri vechi care provin din Grecia antica, Imperiul Roman sau China. Servetul a fost atat de apreciat incat a...
bune-maniere-masa-restaurant
In „Codul bunelor maniere la restaurant” am vorbit despre cateva reguli de baza care trebuiesc respectate atunci cand iesim la restaurant insa atunci cand soseste timpul pentru a comanda, o...