Ce sunt si de unde vin bunele maniere?

Ce sunt si de unde vin bunele maniere?

Posted by Flavius | 27 aprilie 2017 | Eticheta
bune-maniere

Eticheta sau Etiquette este un cuvant francez care inseamna biletel sau eticheta si este folosit pentru a desemna bunele maniere, regulile de comportament in societate. Cuvantul etiquette este folosit atat de catre tarile francofone, cat si de cele anglofone pentru a defini regulile de comportament in societate.

Louis XIV (1643-1715) a fost unul dintre promotorii regulilor de comportament si dorea ca aceste reguli sa fie respectate atat de servitorii curtii regale, cat si de catre invitati. Astfel, a devenit necesar sa ofere invitatilor un biletel sau mai bine spus o eticheta pe care sa fie scrise regulile ce trebuie respectate pe timpul vizitei. Daca invitatul avea un comportament corect se spunea ca era conform etichetei. De aici a fost preluat cuvantul si in limba engleza pentru a defini bunele maniere sau comportamentul adecvat.

Chiar daca „etiquette” este un cuvant relativ nou, inca din antichitate marii filozofi au acordat o atentie deosebita comportamentului omului in relatiile cu semenii sai, insa nici un alt popor nu a acordat atata atentie precum cel chinez.

In analiza comportamentului oamenilor Confucius spunea: „mai degraba fii simplu decat extravagant”. Unele reguli, desi vechi de peste 25 secole, inca sunt valabile si in zilele noastre.

Unele reguli de comportament, desi invatate de la parinti, au fost mentionate inca din cartile sacre hindu sau budiste: sa nu te scobesti in dinti, sa pui mana la gura atunci cand casti, sa nu iti musti unghiile sa sa nu-ti suflii nasul intr-un fel zgomotos. Daca ai fost invatat sa nu mananci tot din farfurie atunci cand esti invitat, este pentru ca poate fi perceput ca un semn de lacomie. Copiii indieni erau invatati astfel inca de acum 2000 ani. Pentru ca mancarea este o necesitate si o mare parte a populatiei globului nu se poate hrani corect, nu trebuie sa pui in farfurie mai mult decat poti manca. La un banchet sau chiar la un restaurant unde te servesti inainte de a plati, evita sa faci un turn de mancare pe farfurie.

Multe dintre regulile de comportament provin din marile carti religioase, iar autorii au concluzionat ca nu doar curatenia, dar si curtoazia si bunatatea sufleteasca sunt ingredientele bunelor maniere care sunt dealtfel fundatia tuturor religiilor.

Desi prezente in cultura popoarelor inca din antichitate, multe reguli si obiceiuri provin din Evul Mediu. Astazi, un barbat isi da jos palaria/sapca in prezenta unei femei pentru a-i arata respect. Acest obicei provine din vremea regilor pe cand coroana era simbolul suprem al autoritatii. In prezenta regelui oamenii isi descopereau capul pentru a-si arata supunerea regelui, iar barbatii de acelasi rang faceau un mic semn de plecaciune din cap. Tot in Evul Mediu, cand doi razboinici se intalneau, acestia intindeau mana pentru a arata ca nu aveau intentii de agresiune. Astazi, intinsul si stransul palmei semnifica un semn de prietenie.

In zilele noastre unii demnitari sunt primiti cu salve de focuri de tun. Pe vremuri se trageau salve de focuri pentru a arata ca munitia a fost folosita si gazda nu mai este un pericol pentru invitat.

Desi unele obiceiuri vechi de mii de ani inca sunt valabile si aplicate, regulile de comportament se schimba si sunt adaptate vremurilor, insa indiferent de epoca despre care vorbim, baza bunelor maniere este bunatatea sufleteasca si consideratia catre persoanele din jur, respectul pentru acestea. Scopul bunelor maniere este acela de a ajunge la un nivel superior de demnitate si respect de sine.

Respectul pentru persoanele din jur inseamna sa le apreciezi valoarea, indiferent de rasa, sex, nivel social sau religie. Pentru asta este nevoie sa ai orizonturi largi si sa nu ai prejudecati. Respectul il demonstrezi nu numai prin vorbire sau comportamentul clasic, dar si prin interactiunea de zi cu zi: igiena personala, imbracatul corespunzator, acordarea atentiei depline persoanelor din jurul tau si multe altele pe care vor fi amintite in articolele urmatoare.

Respectul de sine este la fel de important preum respectul pentru cei din jur. Astfel, o persoana care este increzatoare, transmite o energie pozitiva si optimism celor din jur. Indiferent de caracteristicile fizicului sau talentele personale, integritatea si caracterul au o importanta mai mare.

Consideratia este definita de gandirea in perspectiva asupra a ceea ce poti face pentru cei din jur si cum ii vor afecta manierele tale. Un exemplu foarte bun este acela de a-ti oferi ajutorul fara a astepta ca acesta sa ti se ceara.

Onestitatea inseamna sa actionezi din sinceritate, fara a tinti un posibil castig, indiferent de felul acestuia.  Dealtfel, curtoazia se combina foarte bine cu sinceritatea. Prin curtoazie se intelege ca nu exista o persoana perfecta, ierti si nu faci o persoana sa se simta stanjenita doar de dragul de a-ti arata cultura sociala.

Bunele maniere (eticheta) nu sunt un set de legi sau reguli batute in cuie, ci mai degraba un ghid pentru a te ajuta sa eviti o situatie stanjenitoare si sa-ti faci prezenta placuta. Totodata, bunele maniere nu sunt rezervate clasei de elita, sunt pentru toti oamenii, indiferent de statutul social si reprezinta o calitate ce nu poate fi trecuta cu vederea. Crezi ca manierele sunt demodate? Nu, manierele se schimba in functie de timpurile in care traim, insa principiile sunt universale si mereu de actualitate. Respectul pentru ceilalti nu a fost si nu va fi niciodata demodat. Eticheta inseamna modestie, nu snobism. O persoana cizelata nu incearca sa para ceea ce nu este, nici nu ii priveste pe ceilalti din jur cu superioritate.

Bunele maniere conteaza pentru ca ne permit sa depasim situatii delicate, sa oferim si sa primim mai mult, sa fim destul de flexibili incat sa intelegem ca nu toti cei din jur gandesc sau sunt la fel. Pana la urma, societatea si fiecare comunitate se bazeaza pe aceste reguli iar lipsa bunelor maniere distruge de la cea mai mica comunitate (familia) pana la popoare.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Articole similare

vizita_spital
Nimeni nu apreciaza spitalele si stim cu totii ca spitalele nu sunt tocmai locul privilegiat pentru o intalnire. Din acest motiv, vizitarea unei persoane la spital, necesita o planificare si...
majordom-masa
Servetul de masa nu este ceva nou, el fiind mentionat in scrieri vechi care provin din Grecia antica, Imperiul Roman sau China. Servetul a fost atat de apreciat incat a...
bune-maniere-masa-restaurant
In „Codul bunelor maniere la restaurant” am vorbit despre cateva reguli de baza care trebuiesc respectate atunci cand iesim la restaurant insa atunci cand soseste timpul pentru a comanda, o...